duminică, 1 martie 2009

Averescu – interzis în şcoală!


Şcoala din Babele a fost înfiinţată în anul 1856 de învăţătorul Constantin Averescu. Trei ani mai târziu, în acest sat din Bugeac avea să se nască viitorul mareşal Alexandru Averescu. De altfel, peste ani, în timpul în care Basarabia de Sud s-a aflat "la români", satul avea chiar să-i poarte numele.
Aţi spune că nu este nimic mai firesc decât ca, la 150 de ani de la naştere, aici să aibă loc un eveniment care să-l pomenească pe ilustrul înaintaş.
Se vede treaba însă că oficialii ucraineni nu gândesc la fel. Iată un exemplu: pentru că de foarte mulţi ani căminul cultural este în paragină (şi nu se alocă fonduri de la raion pentru renovarea lui), s-a solicitat şcolii din localitate să găzduiască evenimentul (la care sunt invitaţi şi istorici sau literaţi din România). Din păcate, şcoala nu poate da un aviz decât cu acceptul administraţiei raionale, care a cam făcut pierdută cererea cu pricina. Eforturile dlui Petru Şchiopu, preşedintele Societăţii Ecologice "Ialpug" (iniţiatoare a sărbătorii), de a obţine acordurile necesare sunt zadarnice. Imaginea mareşalului român nu este nici pe departe pe placul oficialilor de la raion. Şi uite aşa, mareşalul Averescu nu are dreptul de a "intra" în şcoala înfiinţată chiar de tatăl său.

In Jurnalul National din 2 martie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu