marți, 3 martie 2009

Istoria Cetăţii Albe, pe scurt


O numea Dimitrie Bolintineanu "cetatea sclavă de mulţi ani". Cetatea Albă este una dintre cele mai puternice fortificaţii de apărare de la Nistru şi, cu siguranţă, cea care poartă "sub tălpile ei" milenii de istorie, de la grecii din Milet (secolul V î. Hr.) – trecând prin mâinile fenicienilor, thiriţilor, dacilor (secolul III î.Hr.), apoi din nou la greci, daci, romani, huni, bizantini, genovezi până la moldoveni. Pe vremea lui Burebista, cetatea purta numele de Thiras. După 1392, pe vremea unor Petru I Muşat, Alexandru cel Mare şi Ştefan al II-lea, Cetatea Albă, este întărită, lărgită. E cucerită de turci în 1450 şi numită Akkerman, dar reintră în stăpânirea Moldovei pe timpul lui Alexandru-Vodă şi a lui Ştefan cel Mare, care încă o mai lărgeşte.
În tot acest timp, cetatea are o viaţă proprie intensă, dovedită şi de faptul că aici se bat monede cu bourul Moldovei pe una dintre feţe şi o cruce cu legenda Asprokastru (un alt nume al cetăţii) pe partea cealalată, sau sunt contramarcate cu o cruce monede tătărăşti de argint. Cetatea Albă e cucerită din nou de otomani la anul 1484, iar din 1812 intră sub stăpânire rusească. Între 1918 şi 1940, cetatea, ca şi întreaga Basarabie de Sud, intră în componenţa României. 1941 – recucerită de trupele române. 1944 – din nou în componenţa Uniunii Sovietice. Din 1991 aparţine Ucrainei, ca stat independent.

In Jurnalul National din 4 martie 2009

Un comentariu:

  1. Interesant profil istoric, o perioada indelungata a apartinut multor popoare, acum se gaseste cineva sa o scoata in evidenta ?

    RăspundețiȘtergere